Resa-lätt-guiden del 1: Väskan

Jag reser mycket både i jobbet och privat. Oftast är det relativt korta resor inom Europa, ett par övernattningar, någon konferens eller andra möten. Med många resdagar vill jag effektivisera så mycket som möjligt, och lägger därför gärna ett par extra minuter på att planera vad jag skall ha på mig och vad jag behöver packa. Jag reser nästan alltid med bara handbagage, och den perfekta reseklädseln är något som är bekvämt på morgonflyget, ser proffsigt ut på det viktiga mötet och som ser stilfullt ut på kvällen över ett glas vin eller går att styla om till dansgolvet på småtimmarna. I några inlägg kommer jag gå igenom sakerna jag helst inte reser utan. Vi börjar med väskan.

Johannas resa-lätt-guide, del 1: Väskan

Det finns många typer av handbagageväskor. Vanligaste är den större varianten på hjul, men den är oerhört ineffektiv att resa med i längden. Den tar stor plats på planet, måste nästan alltid upp på hatthyllan och är klumpig att transportera mellan möten, restauranger och festligheter. Hjulväskan är lämplig om man åker direkt från flygplatsen till hotellet (tex. vid en privat shoppingweekend) och behöver ha många saker med sig, men är i nästan alla andra fall bara i vägen och onödig.

Det näst vanligaste alternativet är en lite större datorväskan som används av män med max en övernattning. Man får plats med ett par rena underkläder och en tandborste. Om man har lite andra behov än så är den tyvärr inte heller något bra alternativ.

Jag föredrar att resa med den lite större axelväskan eller weekendbagen, och har fastnat för Longchamps Le Pilage. Det är en lättviktig slit-tålig väska som rymmer både dator, ett par ombyten och en necessär. Väskan får utan problem plats under sätet framför dig på ett flygplan, kan tas in i ett konferensrum eller arbetsmöte utan att någon höjer ögonbrynen (det är ju i princip bara en större datorväska) och ställas vid sidan av bordet på en restaurang som en större handväska.

Le Pilage Tote by LongchampSjälv har jag just nu en vit modell som jag borde byta ut efter ett par års intensivt användande då den nu har fått ett antal missfärgningar och svårborttagna fläckar, och jag har svårt att bestämma mig för om jag ska fortsätta köra på en annan ljus färg, eller kanske beställa en helt egen personlig väska från deras webbshop. Jag gillar att väskan är neutralt stilren och funktionell och sällan är fel i något sammanhang. Eftersom den nästan inte väger något av sig själv är den vänlig mot axlar och rygg, och man kan bära den i handen utan att den släpar ner i marken.

Som mest har jag klarat packning för en veckas resa med enbart min Longchampväska och sist jag checkade in bagage på en flygning – när jag förra året åkte hem från en vecka i Tokyo, hade jag Longchampen med mig ihopvikt i den andra väskan för att vid hemresan veckla ut den och använda den som handbagage igen.

Än så länge har jag inte hittat någon väska som är bättre, men jag tar gärna emot bra förslag! Vad är din favoritresväska?

5 tankar kring ”Resa-lätt-guiden del 1: Väskan

 1. Linnea

  Letat efter en perfekt flyg väska som den här men gillar verkligen inte brunt läder. Något förslag på liknande väska fast i svart? 🙂 Älskar resa-lätt guiden hittills!

  Svara
  1. Johanna Nylander Inläggsförfattare

   Det finns massor av kopior ute på internet, men vill man ha äkta vara går det faktiskt att specialdesigna sin egen longchamp och välja läder i annan färg, tex. svart 🙂

   Svara
 2. Karolina

  Tjena!

  Gillar reseguiden starkt. Jag föredrar ryggsäck framför axelremsväskor. De flesta ryggsäckar som är bra passar sig inte riktigt i businessammanhang. Några tips där?

  Sedan kan jag önska ett inlägg för den som inte sover på hotell utan på kompis soffa. Sidenlakan och ultratunn handduk är guld. Ett samlat inlägg om era tankar kring detta hade varit kul!

  Keep up the good work!

  Svara
  1. Hanna Metsis

   Samsonite gör ryggsäckar som ser lite mer business ut, så det kanske kan vara något att kolla på.
   Vad gäller den andra punkten så vet jag tyvärr inte om vi har så många samlade erfarenheter att bjuda på. Johanna brukar sova på min soffa med jämna mellanrum men jag har ett set med lakan i hallgarderoben som är ”hennes” för detta ändamål. 🙂

   Svara
   1. Johanna Nylander Inläggsförfattare

    Som Hanna nämner är det inte jätteofta det blir soffsovande för mig längre (förutom hos Hanna), men mina bästa tips där är nog faktiskt bara microhandduken och sidenlakan (eller budgetreselakan i polyester). Förutom det är det i stort sett samma som i resten av reseguiden. Förutom att de aldrig skadar att vara lite extra vänlig mot sin värd, och bjuda på middag eller lunch eller så 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.